呢間private dining room「Le Chefeteria」大玩儀式感,staff會親自化身為導遊,會度身訂造一張boarding pass,有哂itinerary,一邊guide住你,一邊幻想自己真係飛左轉峇厘島咁,成個體驗好有新鮮感;而餐廳理念亦受太子餅店所啟發,注重全手工、有機、天然、用心製作既堅持,淨係呢點已經值得欣賞!👇📌Bail Holiday by chef azmi arialda - $780/Head▪️ amuse · bouche ▪️ tomato confit · burrata - ▫️ 呢一程峇厘島之旅,首先以開胃小食打開序幕,用tuna做主角既「酸橘汁·醃魚」相當清新,配搭檸檬皮同埋柚子sauce,食落酸酸甜甜,相當開胃;而前菜「蕃茄醬·布拉塔芝士」亦風味十足,用Garlic pesto混合油漬蕃茄形成多層次口感,而且布拉塔芝士口感香濃軟綿,配搭呢枝以蓮花主題既「Bechtold Lotus 2018」,味道甘香易入口,咁就最夾啦!▪️ I love crab -▪️ seared scallop · green namjin sauce - ▫️ 繼
呢間private dining roomLe Chefeteria」大玩儀式感,

成個體驗好有新鮮感;而餐廳理念亦受太子餅店所啟發,

注重全手工有機天然、用心製作既堅持,淨係呢點已經值得欣賞!👇

▪️ amuse · bouche

▪️ tomato confit · burrata -

amuse · bouche

混合油漬蕃茄形成多層次口感,而且布拉塔芝士口感香濃軟綿,
tomato confit · burrata

味道甘香易入口,咁就最夾啦!
Bechtold Lotus 2018

▪️ I love crab -
I love crab

▫️ 繼而就係「我愛螃蟹」環節,其實大廚用左白酒tomato paste
同埋自家製濃湯連同青蟹製成,難怪質感非常濃稠,一上枱已經聞到香,
而中間擺放左一大舊牛油果蓉再落埋檸檬皮,呢個做法相當有創意,
I love crab

令成個湯入口更加refreshing;另一款同樣「煎扇貝·綠色南津醬
用上北海道帶子椰菜花PUREE同埋南津醬,帶子鮮甜彈滑,
外層帶少少焦香,配搭呢個南津醬,份外惹味。

▪️ duck leg confit · risotto -

▫️ 主菜呢道「油封鴨腿·意大利燴飯」油封左48小時,
鴨腿肉肉質肥美嫩滑,旁邊一塊越南炸春卷皮,你可以包住旁邊既
duck leg confit · risotto

Tomato confit risotto亦得,就咁食亦夠哂香脆;如果鍾意清爽少少,
可以點埋越南地道醬汁Nước Chấm,風味十足呀!
duck leg confit · risotto

▪️ coconut shell · smoked scotch fillet -

▫️ 另一主角「椰殼·煙燻肉眼扒」未出埸,已經見到師傅準備充足,
用左新鮮椰子殼用smoky方法烤煮呢塊60個月既肉眼扒
睇住師傅係open kitchen精心擺盤,再放上baby carrot薯蓉

迷迭香,食落油香十足,加上炭火天然既煙燻香味,
牛味份外濃郁之餘,質感仲唔韌,相當嫩滑,唔錯。

▪️ banana · roti -
▫️ 最後呢趟旅程既最後一個部份就係甜品香蕉·薄餅」出埸,
其實薄餅泰國當地係非常地道,睇住師傅一路FING,又真係幾過癮,
banana · roti

薄餅裡面其實包含左花生椰子乾,而旁邊仲有一個雲呢拿雪糕
享受冷熱之間既快感,配上「意大利20% Cabernet Sauvignon甜酒」,整體相當滿足。

📌special menu -
▪️ Morel · handmade pasta - $228
Morel · handmade pasta

▫️ 試哂成個峇厘島體驗後,覺得意猶未盡,於是嗌多左個人氣招牌
羊肚菌·手工全蛋闊條麵」,師傅將羊肚菌香菇炒香,
Morel · handmade pasta

再落左枝香檳,香濃惹味;而麵條用左日本有機蛋
全蛋黃製成,食落蛋香濃郁之外,加上檸檬皮非常清新爽口,好好食。
2022-07-18
15 分鐘 (堂食)
Bechtold Lotus 2018
  • 20% Cabernet Sauvignon
2022-07-17 35 瀏覽
甫進門便感到溫暖及明亮的氛圍,長長的木餐桌上放上一束束如熱帶樹葉般的Perrier Jouet藍綠色餐巾,是夏日渡假的氣息。奉上的是有溫度、有質感的Artisanal bread,啖啖有著蒜蓉、芝麻和自家制檸檬香草牛油的香味。於碗中注入Seafood consommé的清湯,法式清湯製作繁複,並需要高深的技巧。點點綠如水生浮葉,襯托著湯中的帶子,如同餐廳的白色睡蓮掛畫。北海道帶子表面煎封,內裡帶點通透感,煮得剛剛好。而龍蝦湯亦是滿口濃郁的龍蝦解鮮味,沒有添加的麵粉和忌廉,湯清不膩。中央一片片的牛油果如同綠洲,經以三重(皮、肉、汁) 的檸檬精心調味,更添清爽。餐廳經理一直熱心地解說,主菜的crispy pork belly是四天前開始預備,以花椒八角滲透,半蒸半焗,針刺表皮後放入雪櫃,再焗; 難怪如此堅脆,更要大量的沾秘製檸檬汁才過隱。Confit duck risotto 亦是新的菜式,配搭的餐酒月蓮LOTUS 2018酸度得宜,容易入口且幫助消化。一直看著Chef人手製作的pasta,烹調時香味誘人,不一會就送上牛肚菌pesto pasta, 餐廳注重homemade同食材的質素,很

一直看著Chef人手製作的pasta,烹調時香味誘人,不一會就送上牛肚菌pesto pasta, 餐廳注重homemade同食材的質素,很多香料和配料 (如炸洋蔥乾) 不會使用買的,煮食同炸用的會用 Organic GMO-free cold-pressed的 sunflower oil。

甜品中Tiramisu跟Pasta一樣都是以日本有機的雞蛋自家製作,從顏色上就能看得到跟平常不一樣的黃色。Crème brûlée 上有著新鮮的手工 meringue,燉蛋加上檸檬汁,不怕滯。

不想飲咖啡的,不妨嘗試冷泡烏龍玫瑰茶配搭,中和味蕾。
午餐
2022-07-16 39 瀏覽
餐廳會即場製作牛油果,檸檬,新鮮蘑菇意粉!今次去左銅鑼灣去尋一下隠世小餐廳,相信法國菜各位美食家都試過,正吾正宗又知吾知呢,LeChefeteria 呢一間法國菜小餐廳 ,無味精,無額外添加,全手工製,所有湯底都均用食材煮岀真湯底,使用最珍貴同高級食材,正宗法國烹調方式及迎合香港人口味,等吾切即刻叫野食先-是日餐湯/沙律 $68今次叫左2個餐湯 分別有番茄湯/龍蝦湯蕃茄湯加入左新鮮烘焙既蕃茄乾,完全令個湯昇華左,相信喜歡蕃茄湯既小獵人絕對會愛上另一款龍蝦湯飲落口絕對吾係同一層次,龍蝦湯味超級正,相信廚師一定係成隻龍蝦放入去淆個湯,不得了!-法式羊里脊肉、普羅旺斯燉菜 $328話說一開始聽錯左普羅王子羊肉,好多年無食羊肉,今次有得食法式羊里脊肉,聽聞呢一款羊肉要有小小生生地先係最好食嫁喔,上到枱羊仔好靚,而且粉嫩嫩,入口好軟身一啲都吾韌,不魏係普羅王子燉菜加法式羊肉,正喔!相信食羊仔既美食獵人會勁喜歡呢一款羊肉,包你一試難忘嫁喔-冬蔭牛尾米粒麵 $228Le Chefeteria 雖然係正宗法國菜,但都融洽左東南亞風味,牛尾部分真係哇左岀泥,超好食!好少可以食到咁軟咁嫩咁好食,冬蔭功既汁
餐廳會即場製作牛油果,檸檬,新鮮蘑菇意粉!

是日餐湯/沙律 $68
今次叫左2個餐湯 分別有番茄湯/龍蝦湯

法式羊里脊肉、普羅旺斯燉菜 $328

冬蔭牛尾米粒麵 $228
Le Chefeteria 雖然係正宗法國菜,但都融洽左東南亞風味,牛尾部分真係哇左岀泥,超好食!好少可以食到咁軟咁嫩咁好食,冬蔭功既汁好好味,帶有小小辣既口味好有東南亞味道,十分喜歡呢一款,配菜方面勁有心去煮,係用分開處理同烹調,食落口感係爽脆有口感,絕對吾係一鑊熟既做法,Like

自製甜品+咖啡/茶升級 $58
pineapple Crumble利用新鮮檸檬汁配上菠蘿再新鮮,由廚師即場製造,不得了
Ps:比較適合愛食菠蘿同酸小小既甜品獵人

Cream Brûlée
食法國菜又點少得 Cream Brûlée ,同樣都係由廚師即場用法國手法製造,厚厚焦糖加上滑滑即燉蛋,正

Ps:隱世法國餐廳均用正宗法國烹調技巧,而且要成為會員先可以預約架,詳情🔎可以搜尋Le chefeteria既社交平台
2022-07-14 99 瀏覽
🏠高質上樓私人餐廳🏠推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️隱藏於銅鑼灣新會道舊唐樓中的私房菜,提供高質素用心的fine dining。餐廳概念主張食得健康,採用GMO free,Organic,無添加食材;Open Kitchen近距離欣賞Chef 烹煮過程,賞心悅目💕📜Luxe-Comfort Tasting Menu HKD880/pax ✨Amuse Bouche + 5 course + Coffee/Tea 🧺餐前麵包✨採自太子餅店,麵粉是德國認證;香草多士新鮮出爐,面層有蒜蓉牛油更香口🥂Bechtold Lotus 2018✨白酒來自法國Bechtold酒莊,Lotus蓮更是香港獨有的自家混釀酒。酒色淡金黃、聞落淡淡花香、嚐到荔枝及葡萄,容易入口💕🐟Amuse Bouche: Tuna Tartar✨賣相精美餐前小食,用上自家製芝士、藍鰭吞拿魚、自家製酸汁,當中乾蔥清爽唔油膩更令味道更豐富🦆1st course: Warm duck salad✨軟滑濃厚鴨味的手撕36小時慢煮油浸Confit、配自家醃製漬物及爽脆生菜。同時食到一軟一脆嘅口感,漬物酸酸哋又脆口,飲一口Lotus口腔更加有另一甜
🏠高質上樓私人餐廳🏠
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

🧺餐前麵包

🥂Bechtold Lotus 2018
Tuna Tartar

🐟Amuse Bouche: Tuna Tartar
Warm duck salad

🦆1st course: Warm duck salad
✨軟滑濃厚鴨味的手撕36小時慢煮油浸Confit、配自家醃製漬物及爽脆生菜。同時食到一軟一脆嘅口感,漬物酸酸哋又脆口,飲一口Lotus口腔更加有另一甜美🤤

🦞2nd course: Homemade Lobster bisque/Creamy tomato mint soup
Creamy tomato mint soup
✨自家製蕃茄湯,飲落蕃茄味道濃郁,鮮甜帶點酸;湯中自家製蕃茄乾食落好有口感,加埋basil oil 更添層次
Homemade Lobster bisque
✨法國龍蝦湯味道鮮美濃厚,熟牛油果口感特別;當中加了檸檬皮、汁同肉去提鮮,難怪特別齒頰留香💕

🥂Gratiot Delugny Millésime 2004
✨以2004 Champne 入饌前有機會淺嚐,金黃色及氣泡豐富,味道先酸後甜

🦐3rd course: Carabineros fresh egg pasta made in front of you
✨色香味俱全的紅蝦手工意大利,意粉採用日本organic 雞蛋;即場欣賞Chef製作意粉、烹煮過程,香檳入饌時紅蝦香氣撲鼻;紅蝦爽口彈牙蝦糕不少,肉身開邊方便進食,特別醬汁好惹,手指都想啜埋🤤

🥩4th course: Osso buco/Braised Lamb Shank
Osso buco
Osso buco
✨Slow cook Osso buco,肉質軟腍內裡粉嫩,牛味濃厚蘸上黃咖喱更滋味
Braised Lamb Shank
✨朋友極力推薦好Lam Shank,唔食羊嘅我淺嚐一口,沒有坊間平時的羶味,肉質軟腍加上紅咖喱好夾

🍷 Sous La Murée Bourgogne Hauts-Côtes de Beaune 2018

🍌5th course: Dessert: Pineapple Crumble/Banana roti
Pineapple Crumble
✨慢煮煮出菠蘿天然鮮甜味Pineapple;Crumble更是自家製作,由蛋白蛋糕後打碎風乾,用心
Banana roti
Chef現場製作表演飛餅整Roti,包住香蕉、配上雪糕同醬汁,完美

☕️Coffee/Cold Brewed Oolong Rose Tea
✨Cappuccino 奶泡綿密,意大利咖啡豆飲落果仁味突出;冷泡玫瑰烏龍茶聞到亦飲到玫瑰味,份量多一點更好~

🌟初嚐西式私房菜用餐體驗愉快,每一道菜式及飲品店員都到每一枱詳細介紹;由選用食材到製作都感受到餐廳用心出發,提供食得健康,推介❣️

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🔖 Le Chefeteria
🪑銅鑼灣新會道4號4樓
特別日子要食D特別嘅菜式!朋友介紹銅鑼灣一間私房菜-Le Chefeteria食高質Fine Dining!可以一邊品嚐法國菜,一邊欣賞來自峇里島嘅主廚喺Open Kitchen煮嘅美味食物!每晚嘅Tasting Menu都會因應時令食材作出變動!我地今次食嘅係 Luxe-Comfort Tasting Menu,$880 per person/ no 10% service charge!坐底先serve自家製organic蒜蓉包,店員仲會介紹當晚嘅menu同餐廳以GMO-free嘅organic食材為主,既健康又食倒食材原味,將藝術食落肚嘅感覺,滿足又享受! 🐟Amuse Bouche: Tuna Tartar 吞拿魚他他: 前菜用左藍鯨吞拿魚粒粒,上層有自家製牛油加入乾蔥同檸檬🧈成道菜散發清甜香氣!1st Course : 🥗Warm duck salad鴨肉沙律:新鮮嘅生菜,包住慢煮鴨腿碎、乾蔥、石榴、蔬菜、泰式醬汁,清爽又新鮮,好fresh好好食! 2nd Course : Homemade Lobster Bisque 龍蝦湯🦞/ Creamy tomato mint so

2nd Course : Homemade Lobster Bisque 龍蝦湯🦞/ Creamy tomato mint soup 薄荷番茄湯🍅: 法國餐最重要就係個湯底,龍蝦湯香濃無比,加左牛油果容喺入面🥑增加左清新口感!至於番茄湯一樣係好濃郁嘅酸甜味道,配左自家製番茄乾同薄荷口感更細膩!

🍷頭兩個course,配合店員推薦嘅白酒一齊飲~來自法國嘅Lotus Bechtold月蓮,帶點白花、青檸和少許蜜糖的香甜味,尾段的少許回甘,好適合食東南亞菜時飲!
3rd Course : 🦐Carabineros fresh egg pasta made in front of you 紅蝦蛋黃意大利粉🍝 : 由主廚喺open kitchen整嘅全蛋黃意粉,加入 🥂Chanpagne Gratiot Delugny ‘’Blancs de blancs’ Millesime 2004” 炒嘅矜貴紅蝦🍾️非筆墨形容嘅鮮甜,蝦味香濃又爽口,蝦頭更加鮮甜無比!

食呢送菜,當然要飲埋呢支香檳啦🍾️新鮮全蛋黃意粉,軟滑彈牙又香蛋黃味!太驚喜,太好味!我要比滿分💯

4th Course: 🥩 Osso Buco 慢煮牛膝/ Braised Lamb Shank  紅燒羊腿:兩款主菜都用左慢煮48小時小以上去煮,所以牛膝同羊腿都勁入味,牛膝牛肉味香濃軟嫩,肥瘦均勻完全唔韌,配菜有蔬菜同煎到好香口嘅薯粒,加埋黃咖喱一齊食勁惹味!

羊腿嫩而不膻,脂肪較少,肉質比平時食嘅口感更扎實🥔配埋紅咖喱同薯蓉食簡直無得彈!

🍷食肉當然唔少得紅酒🍷來自法國嘅 “Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2018 Sous La Muree” 帶點酸甜果香,配埋肉一齊飲~完美!

5th course : 🍮Banana pancake香蕉薄餅 / Crème Brulee 焦糖燉蛋:主廚師即席為香蕉薄餅搓餅皮~將個餅皮飛上飛落!未食先興奮!上枱時配埋雲呢拿雪糕加mixed berry foam🍓,酥皮薄脆可口,內裡香蕉軟綿綿,一個甜品多重口感超好食!

至於焦糖燉蛋一樣係無敵好味,面層焦糖薄脆,下層燉蛋香滑無比!總括黎講,全晚都好貼題,既Luxe,又好comfort,大滿足嘅一餐,絕對會推介比朋友!

📍Le Chefeteria
銅鑼灣新會道4號4樓
  • OssoBuco
  • Carabinerosfresheggpastamadeinfrontofyou
  • HomemadeLobsterBisque
  • Warmducksalad
  • TunaTartar
  • Luxe-ComfortTastingMenu
📌 Le Chefeteria📍 銅鑼灣新會道4號4樓☎️ 93286390★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*`無得去旅行又洗乜愁,啱啱食咗間做fine dining 嘅餐廳,意法tasting menu,顏色、香味、每道菜嘅presentation , 用餐體驗都令食客好似搭頭等飛咗轉峇里島咁。餐廳位於銅鑼灣一棟唐樓樓上。老實講門面真係毫不起眼,好容易被忽略。但食完會覺得呢間真係隱世餐廳,亦好幸運自己竟然有緣遇上。 餐廳開業數月,屬太子餅店旗下餐廳。餐廳強調食材全有機,天然無味精,無基因改造。一點一滴都係自家製。由內到外睇得出佢嘅用心。꧁ Bali Holiday Tasting Menu ꧂ 🏝Amuse-bouche: ceviche(開胃小吃:酸橘汁醃魚)上面用上tomato,zucchini 同eggplant,以南法普羅旺斯燉菜嘅煮法,blend 埋成一個濃縮精華,中間嘅鱸魚用檸檬皮肉同汁經過12小時醃製,讓魚肉呈半透明,口感嫩滑。最底係自製嘅Roti ,口感香脆。一口食落去,為接下來嘅Fine Dinin
📌 Le Chefeteria
📍 銅鑼灣新會道4號4樓
☎️ 93286390

꧁ Bali Holiday Tasting Menu ꧂

上面用上tomato,zucchini 同eggplant,以南法普羅旺斯燉菜嘅煮法,blend 埋成一個濃縮精華,中間嘅鱸魚用檸檬皮肉同汁經過12小時醃製,讓魚肉呈半透明,口感嫩滑。最底係自製嘅Roti ,口感香脆。一口食落去,為接下來嘅Fine Dining 掀開序幕。
酸橘汁醃魚

🏝Tomato confit with burrata (番茄醬配布拉塔芝士)
蕃茄經四小時慢煮,迫出一個更甜嘅味道同爆漿嘅口感,下面係由pine nuts, basil, olive oil, garlic 等自製而成嘅Pesto Sauce ,中間嘅炸麵係用cold-pressed oil 慢炸,非常健康。
番茄醬配布拉塔芝士

🏝ilove crab (我愛螃蟹)
呢餐飯除咗味覺享受,仲係一個飛去峇里嘅體驗。經理介紹呢道菜嘅時候係精神上引導你想像自己喺飛機上面鳥瞰峇里—— 綠色嘅島🏖,coconut tree,仲有海星點綴。青蟹🦀熬成濃湯配合澳洲牛油果🥑同蟹肉,好creamy,味道濃郁鮮味,超級好飲。

我愛螃蟹

🏝Duck risotto (鴨意大利燴飯)
意大利risotto 配上法式慢煮油封鴨脾,鴨脾表面燒到金黃色,脾肉質結實軟嫩,味道帶酥香,自家製咖哩汁增添惹味。仲有脆脆越南春卷皮帶出東南亞fusion味道,整碎混埋risotto 一齊食,口感crunchy豐富。
鴨意大利燴飯

🏝Coconut shell smoked scotch filet (椰殼燻肉眼)
60 個月澳洲草飼有機無基因改造嘅牛🥩,經過2-4小時用椰殼🥥煙燻慢煮過程,保留住牛肉本身嘅水分同營養,肉質軟嫩中帶彈性,賣相精緻,細味之下更食出椰香同smoky味。
椰殼燻肉眼

🏝Banana roti (香蕉薄餅)
大廚即席拉Roti,成件事真係又睇得又食得。酥皮厚薄適中又香脆,夾埋花生椰子乾香蕉,伴隨雲呢拿雪糕同雜莓foam,為呢餐Fine Dining 寫上完美句號。

🥂Wine: Bechtold Lotus 2018
Wine label上有中文字月蓮,香港獨有。Light body嘅白酒,味道fruity,飲到荔枝青檸味仲帶有花香,好啱夏天飲,同tasting menu 嘅菜式好夾。友人直頭即場買兩支番屋企添。

💰:$780/人,免收加一。廚師曾喺德國二星米芝連餐廳同本地大型酒店任職,本身係峇里島人,親眼見住佢喺open kitchen即製各款美食,完全可以當一個表演去欣賞,賞心悅目嘅用餐體驗,呢個價我覺得物超所值。有機會都會想再去試佢即將推出用檸檬做主題嘅The Hong Kong Lemon Story Tasting Menu。聞說佢地會去香港嘅農莊採摘最新鮮嘅檸檬做食材添。

2022-07-04
慶祝紀念
生日
香蕉薄餅
今次想介紹一間 由原材料開始就好用心嘅餐廳 用餐體驗震撼了我 用心程度可能係史上最高🥸 餐廳使用天然有機同handmade材料 更採用Open Kitchen 睇到廚師用心烹調每一道菜食緊啲乜入口夠曬透明度確保唔會有材料比冷氣機水洗禮嘅情況出現⸜( ⌓̈ )⸝ 餐廳每隔一排都會轉主題 今次嘅主題係Bali Holiday 岩哂想去旅行但又困住嘅大家 由上機嘅First Class飛行體驗開始 到降落峇里島 都會由專人照顧全程 Bali Holiday Tasting Menu($780/pp)一睇價錢會覺得貴 但食完就會擔心究竟餐廳會唔會賺得唔夠…因為由原材料開發製作真係好花時間人力物力嘅一件事 你唔會喺Open Kitchen見到包裝食物拎出嚟加工 而係由零開始製作 所以呢個價位絕對合理( ・⌓・̥ )´•ᴥ•`Amuse bouche開胃菜將法國普羅旺斯燉菜 變成one bite snack 一啖食連埋個香脆酥皮餅底 清新開胃(・∀・)´•ᴥ•`2nd course : tomato confit with burata番茄醬配布拉塔芝士油封蕃茄 粒粒都爆汁juicy(∩´∀`∩)坊間
今次想介紹一間 由原材料開始就好用心嘅餐廳
岩哂想去旅行但又困住嘅大家
由上機嘅First Class飛行體驗開始
到降落峇里島 都會由專人照顧全程

一睇價錢會覺得貴
但食完就會擔心究竟餐廳會唔會賺得唔夠…
因為由原材料開發製作真係好花時間人力物力嘅一件事
你唔會喺Open Kitchen見到包裝食物拎出嚟加工
而係由零開始製作 所以呢個價位絕對合理( ・⌓・̥ )

´•ᴥ•`Amuse bouche
開胃菜將法國普羅旺斯燉菜 變成one bite snack
一啖食連埋個香脆酥皮餅底 清新開胃(・∀・)

番茄醬配布拉塔芝士
油封蕃茄 粒粒都爆汁juicy(∩´∀`∩)
坊間好難食到呢種慢煮蕃茄 因為需時幾個鐘
可能是最好食嘅蕃茄 蒜頭青醬好惹味 芝士香濃幼滑
再加入咗啲有東南亞風味嘅脆條 味道同層次都一流(⁎ᵕᴗᵕ⁎)

´•ᴥ•`3rd course : I love crab
湯嘅賣相模擬從飛機窗望出去嘅Bali小島
 蟹肉味鮮甜 加入牛油果蓉增加左味道層次
建議先飲原味蟹湯 配牛油果蓉再飲一啖 就perfect了( '-' )ノ

´•ᴥ•`4th course : duck risotto
 慢煮鴨脾嫩滑 黃咖哩意大利飯非常入味
咖哩汁同樣不是現成 是由餐廳自己調配
再加上越南網絲春卷皮 fushion味十足( `◡͐´ )✧

´•ᴥ•`5th course : coconut shell smoked scotch fillet
峇厘島廚師即席用火槍喺椰殻上面烤肉眼

我係唔鍾意食香蕉 但我食曬呢個甜品
因為真係調味調得好好😭😭
餐廳表示未做到break even未能夠買雪糕機
好遺憾地令到雪糕要外購
希望好快可以試到餐廳自家製雪糕‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬

´•ᴥ•`餐酒 : Lotus 2018
以蓮花為主題的餐酒
 唔飲酒嘅人都會覺得好香甜好特別😭😭

我係真係用震撼嚟形容呢個體驗
透過餐廳嘅講解好似上左一堂食物課
了解到菜式背後嘅歷史之餘 亦學到對食材嘅尊重( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ )
期待下次再去!
原來利園附近有間隱世既樓上fine dining🥂餐廳主打GMO-free既organic食材🥔健康得來又保留到食材原味😌如果你地都想體驗一下峇里風情就要試試佢😍:💫𝗕𝗮𝗹𝗶 𝗛𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝘆 ( 𝟲 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟳𝟴𝟬 )🍴酸橘汁醃魚🐠第一道開胃前菜係用海鱸魚以新鮮橘汁醃製而成🍋魚肉質感軟彈 再配上濃縮版既普羅旺斯燉菜🥕同埋酥脆既餅皮🫓 味道非常清新🌱軟脆軟脆既口感好有層次😋🍴蕃茄醬配布拉塔芝士🥗呢到既Burata cheese非常香濃🧀中層既蕃茄更用上confit煮法慢煮6個鐘烹調而成🍅底部再加上青醬同中間既脆脆 成個配搭比起一般出面餐廳食既burata cheese with tomato更加出眾😍🍴我愛螃蟹🍲聽個名係咪唔知咩來呢😆其實係用青蟹熬製而成既法式蟹肉濃湯🦀中間既牛油果蓉入面仲有啖啖既蟹肉🥰入口濃郁非常足料🥑真係好滿足🤤🍴鴨意大利燴飯🍛鴨腿用confit煮法烹調 肉質緊致同時又唔會乾乾柴柴👍🏻另外亦有用tomato confit精華所煮既risotto 再配埋隔離既青咖喱醬同埋薄脆✅成個組合好有創意✨又唔奇怪🤫唔通依啲就係峇里style🤣🍴椰殼熏肉眼🥩肉眼望落好似無咩

🍴酸橘汁醃魚🐠

🍴蕃茄醬配布拉塔芝士🥗

🍴我愛螃蟹🍲

🍴鴨意大利燴飯🍛

🍴椰殼熏肉眼🥩
肉眼望落好似無咩油脂咁🤓但食落牛肉味爆燈😍肥瘦均勻又唔會韌😚煮完之後見到廚師再用火槍炙燒🔥 炭烤味VERY GOOD❤️‍🔥側邊個薯蓉簡直係強烈推介!牛油味非常濃郁😋薯蓉仲保留左少少薯粒質感🥔

🍴香蕉薄餅🧇
咁耐無得去泰國🇹🇭真係勁掛住夜市啲香蕉煎餅🍌點知最後見到廚師即場搓餅皮🫓將個餅皮飛嚟飛去好似睇show咁過癮🤣一落鑊煎仲成個餐廳都充滿牛油酥皮香味🧈酥皮食落非常香脆又不失厚度🤤配埋佢地自家製mixed berry foam🍓一啲都唔膩好想再ENCORE🥹

整體來講,以依個價錢食到高質又睇到廚師即場烹調既fine dining真係好抵食😍😃 環境氣氛好有情調💫服務非常細心💃🏻員工每一道菜都好仔細講解🙋🏻‍♀️仲好識攪氣氛🤣上菜前會話「Welcome on board 歡迎來到峇里島」好似真係去咗個旅行咁🇮🇩 特別一讚係每個餐盤都有預先預熱過🫶🏼所以上盤時既食物仲可以保持到温度👍🏻同店家傾偈得知佢地7月有幾日有個「Hong Kong Lemons」既主題🍋大家有興趣既話可以試下呀😍

📍Le Chefeteria
銅鑼灣新會道4號4樓
2022-07-04
其實餐廳位於利園對面Solo隔離既新會道4號,地利位置其實極街,只係屬於樓上店,所以相對隱世而已。對於有幸食到今次Bali同法國fusion 菜表示相當感恩,一入店入邊就俾入邊既裝修吸引,好多餐廳都好努力去扮緊唔同地方,而呢間餐廳既裝修同擺設就話俾我地知忠於自己喜歡既事物,全部野都有story telling 同埋令我地緊加專注係食物同用餐既體驗,唔單單只係用黎打卡。今日分別似咗龍蝦湯同蕃蕃茄湯、龍蝦湯個種真材實料既鮮味,真係一飲就知無得呃人,蕃茄湯係法式感覺,酸甜比例啱啱好。再黎就係一個青醬手造蛋黃意粉,個意粉係啱啱做完就煮俾我地食,最特別係個青醬,佢地每一個汁醬都係由零開始去創造,保證唔會係出邊食到,當然超好食啦。主菜方面,食咗個驚為天人嘅pork belly ,呢個pork belly 足足要用5日時間去預備,極脆既外樣加勁爆汁入口即溶既豬腩,廚師喺背後花嘅心機多到你想像唔到,同埋要極讚佢地配既檸檬牛油汁,檸檬係黎自元朗既有機檸檬,係一班店員同廚師一齊去採摘,我諗呢種由零開始既態度、真係好少見到。之後仲有煎三文魚,當然煎得香脆細嫩,佢地好多時既魚類同配菜係廚師係街市入貨,香料醬汁

之後仲有煎三文魚,當然煎得香脆細嫩,佢地好多時既魚類同配菜係廚師係街市入貨,香料醬汁同埋煮食用既油都係有機级别。

甜品係再一次令人驚喜,簡單如apple crumble ,個廚師係我地後邊homemade既crumble ,連個體驗基本唔會係一般西餐廳見到,蘋果加咗少少糖,用既糖係本地有機蜜糖,一d都唔會過甜。
之後有家傳戶曉既cream brûlée ,基本上都唔洗擔心會唔好食,只係需要擔心太好食。

最後想分兩下用餐體驗,食完成餐之後佢地經理傾咗陣計,佢地係好想將亞洲好既美食文化發揚光大,所以先會全部食物同醬汁都都由零開始,加埋半open kitchen 既用餐,我地都好好奇點解會有咁強既自信,細問之下原來佢地大廚係師承一間德國米芝連二星餐廳做咗5年出黎,再跟住個個廚師黎香港一齊擲咗幾粒米芝連星星既二廚,最後黎到呢間餐廳將東南亞同法國菜配合,所以基本上食到既細心同細緻都係經過最高级既食府訓練出黎加埋強大既人情味。

講完咁耐,佢地仲即席表演香港人好鍾意係泰國食既香蕉薄餅,係我地面前飛黎飛去,食得不亦樂乎
2022-07-04 33 瀏覽
同同事做完個大Project, 功德圓滿, 於是就揾間特色餐廳chill下。​​Le Chefeteria 位於新會道4號4樓, 餐廳可以用富麗堂皇黎形容。 行入餐廳自覺都高級左好多。 以為自己去左5星級餐廳用膳。餐廳主理人好健談有禮好服務, 不論餐廳嘅歷史, 菜式, 酒類, 通通都介紹一番。 原來餐廳係同凡高廚房同一集團, 唔怪得品味咁高。是日午餐法式龍蝦湯番茄濃湯去骨法式春雞配檸檬醬法式羊里脊肉羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵法式龍蝦湯, 呢個龍蝦湯係我暫時覺得最好味的龍蝦湯, 龍蝦味超濃, 坊間的龍蝦湯會有帶少少甘苦味, 但呢個湯完全無呢種味道, 又香又濃。番茄濃湯, 番茄濃清甜, 好香好甜的番茄味, 非常醒胃。去骨法式春雞配檸檬醬, 春雞啖啖肉, 主理人話使用法國的黃油走地雞, 真心好味, 雞肉嫩滑, 雞味香濃, 雞皮香滑, 入口香氣四溢。法式羊里脊肉, 完全無膻味, 羊里脊肉, 好似和牛咁, 入口即溶, 食入口完全唔覺得係食緊羊肉。羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵, 好清新的香草味道, 呢個意大利麵,廚師係即叫即做, 我地睇住廚師即"猜"麵團, 即壓制, 精彩。順帶一題, 餐廳使用的

是日午餐

法式龍蝦湯
番茄濃湯
去骨法式春雞配檸檬醬
法式羊里脊肉
羊肚菌 混合野生蘑菇意大利麵

番茄濃湯, 番茄濃清甜, 好香好甜的番茄味, 非常醒胃。

順帶一題, 餐廳使用的材料(油, 麵粉等等) 都係用天然有機同handmafe的, 餐廳用料超高級, 聽到主理人喺疫情下經營比較困難, 但都要保持食物質素。 餐廳真係用心主理。
(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎保持每一段時間都轉換主題套餐的餐廳🥰非常具心思去構思餐單的每一道菜式配搭及用料☺️最後都很滿意和有驚喜呢!下次聽說會轉《Hong Kong Lemon🍋 》主題阿♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎0️⃣ Amuse bouche: ceviche☘︎︎ ☘︎︎ 👍🏻酸橘汁醃魚(開胃菜)➪ 當醃好既鱸魚🐟配上秘密配方,原本唔算餓既小編我食完竟然會期待佢黎緊既幾道菜!入口既魚生好滑嫩,特製汁🥘醃到入味!一舊魚生粒粒係混合咗少少有咬口既蔬果,有爽口層次感!1️⃣Tomato confit with burata ☘︎︎ ☘︎︎ 蕃茄醬配布拉塔芝士🍅🧀➪ 經過慢煮6小時的蕃茄,原本不吃蕃茄的我,感覺都很不錯👍每一口蕃茄就像濃縮一百倍爆汁的蕃茄薯片😝加上burata cheese 🧀 及青醬,吃得出廚師的心思🥰🔖🧀🧀Burrata 布拉塔乳酪是Mozzarella莫扎瑞拉乳酪既一種!是由製造莫扎瑞拉時產生的柔軟凝乳碎塊浸泡在鮮奶油裡而製成,滋味更加醇香。🤤2️⃣Love crab ☘︎︎ ☘︎︎ 我愛螃蟹🦀 ➪ 蟹肉味道重而濃郁,特別之處是使用泰國的牛油
(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)

0️⃣ Amuse bouche: ceviche
☘︎︎ ☘︎︎ 👍🏻酸橘汁醃魚(開胃菜)

一舊魚生粒粒係混合咗少少有咬口既蔬果,有爽口層次感!

1️⃣Tomato confit with burata
☘︎︎ ☘︎︎ 蕃茄醬配布拉塔芝士🍅🧀

2️⃣Love crab
☘︎︎ ☘︎︎ 我愛螃蟹🦀

➪ 蟹肉味道重而濃郁,特別之處是使用泰國的牛油果🥑比平時吃不同,牛油果肉是🟡黃色的啊~油脂重,放在蟹肉湯,再添一層濃郁,很有層次、豐滿,滿意☺️

🔖Mirepoix(發音:米亞·普瓦)是指在法式料理中,用一系列的帶有香氣的蔬菜所組成的材料,用於熬製高湯、醬料等

4️⃣ Duck Risotto
☘︎︎ ☘︎︎ 鴨意大利燴飯

➪ 鴨胸以4小時慢煮,第一次食到不羶、不老的鴨肉🥹🥹正呀 🤩🤩🤩
而且配搭咖喱醬汁非常香口,再濃啲就更喜歡🥘咖哩 + 鴨胸是有趣新奇的配搭!👍😆

醬汁另上非常細心,唔會整濕隔離既risotto飯😘配上咖喱味risotto, 🍚飯有咬口,食落又有新意,想講小編想添飯呢😆

5️⃣ Coconut shell smoked scotch fillet
☘︎︎ ☘︎︎ 椰殼熏肉眼

肉眼牛排/肋眼牛排 Scotch Fillet (Ribeye)
➪ 肉眼牛都係接近5成熟,肥瘦均勻!出面已經用椰売煙燻至黑色,內裡依然係粉嫩的顏色!🥩
係外國幾興呢種黑與粉的煙燻牛配搭🥥🥩
牛肉唔會過韌,咬落都juice 🤤

➪ 配上配菜,🥬🥕食得出係自家醃個種新鮮!(因為我屋企都有買有機澳洲甘筍醃黎做小食😙)
🥬韭蔥!! 小編第一次食,第一次識佢係因為上年睇Emily in Paris ,入面介紹過佢點成點法國人家常菜😆😆
口感都好爽脆,我有啲鍾意佢🤤

6️⃣ Banana Roti 🍌
☘︎︎ ☘︎︎ 🍌香蕉薄餅🫓 (add HKD $98)
➪ 非常值得一試,薄餅皮由主廚親自現場製作👨‍🍳,印尼廚師還能悠然自得把餅皮拋高空中旋轉,可見實力雄厚!並非現成薄餅皮!好精彩之餘都話俾你知個餅係幾有韌性!🥞
(看圖)

➪酥皮萬分香脆酥軟👍👍內裏有滿滿的香蕉切片。配有自家製的🍓& Raspberry sauce ,粉嫩又好看🥰少女心猶如像春天的花初開般湧上心頭🌸加上神來之自家牌子雲呢拿雪糕🍦冷熱交錯,超喜歡💕💕😝

======🍸Drinks🍸=====
➪ 加錢試自家葡萄白酒~😊☺️
➪ Alsace盛產乾身、潔淨、圓潤的白酒,而這款「Lotus蓮」更加是全世界獨一無二,只有香港才有的自家混釀酒!香港設計師設計label😎 尊重本地文化,值得一讚!

🍥Bechtold 釀酒哲學: 用謙卑的態度,釀造岀如蓮花一樣,岀污泥而不染,純粹、潔淨既葡萄酒。🍥

其實小編算品酒初手,不過呢支酒好容易入口,唔會好甜,有少少甜瓜, 檸檬加柑橘味!配酸酸甜甜既東南亞菜一流!加埋佢又唔高酒精濃度,15%輕盈易入口啊!

≡≡≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡≡≡
- 🥂Bali Holiday Set Dinner🥂
人均價(基本) $ 680/ppl 免加一

- Omakase $980/ppl 免加一😝✨ 廚師提早會聯絡大概了解你的喜好再構思餐單😍🥰🥰

▼・ᴥ・▼
2022-05-17 516 瀏覽
🌸銅鑼灣Fine Dining🌸Le Chefeteria🍽想到一間精緻而又不失食物質素的餐廳享受峇里風情的Fine Dining?今天特意到一間位於銅鑼灣的一間私房菜Fine Dining 的西餐廳-「Le Chefeteria」品嚐是日晚餐❗餐廳裝修精美,環境寬敞,有精緻的峇里裝飾,菜色由峇里廚師主理❗食物全是由廚師即場即叫即製,相當新鮮惹味!店員殷勤有禮,廚師亦會非常用心地為客人介紹餐點❗我們惠顧了是日6度菜式晚餐:1️⃣🌟酸橘汁醃魚這是一款相當開胃的前菜,海鱸魚以開胃清新的橘汁醃製而成,配搭香脆酥皮、法式雜菜及檸檬皮,味道清新開胃。2️⃣🌟番茄醬配布拉塔芝士這是一款融合開胃油漬蕃茄、滋味香蒜及份量十足的香濃幼滑布拉塔芝士的菜式,還有香脆麵條,擺盤精美,十分滋味。3️⃣🌟我愛螃蟹這是一款含有新鮮青蟹肉、甘口白酒、開胃蕃茄醬及熟成香幼牛油果蓉的法式濃湯,湯味非常濃郁,蟹肉鮮甜風味,濃湯質感綿密,十分香醇。4️⃣🌟鴨意大利燴飯這是一款慢熟鴨胸配香濃黃咖喱意大利飯,鴨胸肉質香嫩肥美,粒粒意大利飯充份吸收黃咖喱精華,非常入味。5️⃣🌟椰殼燻肉眼峇里廚師講述當地市集喜愛以煙燻烤製肉類,而這款菜式正是即場以椰子

我們惠顧了是日6度菜式晚餐:

1️⃣🌟酸橘汁醃魚

2️⃣🌟番茄醬配布拉塔芝士

3️⃣🌟我愛螃蟹

4️⃣🌟鴨意大利燴飯

5️⃣🌟椰殼燻肉眼
峇里廚師講述當地市集喜愛以煙燻烤製肉類,而這款菜式正是即場以椰子殼的煙燻烤煮的嚴選上盛肉眼,廚師即席揮舞火槍並上演一慕火槍烤燒肉眼秀,食客就彷如置身於峇里的市集裏。肉眼脂肪較少,充滿著熱炳炳的炭火焦香,口感不會太韌。

6️⃣🌟香蕉薄餅
這是一款東南亞傳統街頭小食,香蕉薄餅煎得非常香脆,由峇里廚師即席揮舞製成的薄餅,含有花生、椰子乾及自家製雪糕,熱炳炳的薄餅及雪糕冷熱交融,味道豐盛有層次。

7️⃣🌟雞蛋布丁
今天廚師更為客人送上自家製雞蛋布丁,布丁質感香滑,甜度適中,還配有新鮮果醬及橙皮,味道清新香甜。
雞蛋布丁

8️⃣🌟Lotus 2018
還有餐廳自家法國釀製以蓮花為主題的Lotus 餐酒,餐酒入口容易,味道甘香味醇。
Lotus  2018

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物是即叫即製,充滿峇里風情,提供多款滋味峇里Fusion菜❗餐廳鄰近銅鑼灣站,交通方便,絕對是銅鑼灣一帶的必食高質滋味的峇里私房菜Fine Dining之選❗

🔖總體評分:
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
5⭕️為滿分

📍Le Chefeteria (銅鑼灣):銅鑼灣新會道4號4樓
2022-05-13
10 分鐘 (堂食)
雞蛋布丁
Lotus  2018
主廚係來自峇里島,菜式會是法式mix 東南亞的元素菜單亦會考慮季節因素、食材因素、氣侯因素等不時更換今次晚餐的主題是高級餐廳的熱門食材曾經法國國王和貴族們的席上寵既蔬菜-白蘆筍。白蘆筍係季節性食物,一個月週期,生命短暫,營養質素相當高😬食fine dining 緊係要配埋wine pairing 🥂Chanpagne Gratiot Delugny ‘’Blancs de blancs’ Millesime 2004, 採用100%自種白葡萄Chardonnay釀造,2004年為近十幾年最凍既年份,葡萄品質之高產出既香檳亦係最靚年份之一。香檳既泡沬好靚,STYLE 好PURE,2004年到依加已18年,但佢既BUBBLE仍好持久,睇唔出佢年齡,因佢做既過程一個WINE MAKER 睇晒,純度夠PERFECT, 金黃色,酸甜岩岩好,清爽迷人亦有豐富既味道。開胃前菜食材包括白蘆筍、不同類海解包括帶子、吞拿魚、蝦、龍蝦湯、椰奶調配既一個凍湯,口感好FRESH好純滑,飲落有海洋既感覺好岩氣候岩轉熱溫度近30度既香港。HAM ASPARAGUS此菜用脂肪分布均勻,口感柔軟既意大利Parma Ha

主廚係來自峇里島,菜式會是法式mix 東南亞的元素
菜單亦會考慮季節因素、食材因素、氣侯因素等不時更換

今次晚餐的主題是高級餐廳的熱門食材

開胃前菜

HAM ASPARAGUS
此菜用脂肪分布均勻,口感柔軟既意大利Parma Ham(菜單介紹是西班牙 Serrano ham, 廚師講係意大利Parma HAM)包住經慢煮8小時既主角法國白蘆筍,再用本地產檸檬調配荷蘭醬,作為開胃菜後首度菜式,開胃清新,整個設計一個法意CROSSOVER既新鮮口感,實在無可挑剔。

Asparagus Soup
用500元一KG既世界第一德國白露筍調配,味飲已好香,Creamy口感夠濃厚, 白露筍味感經調味發揮到淋離盡至。

Spanish Carabineros
賣相好似平時食開的蝦多士,
但唔同係佢個包用法國著名既Brioche,
蛋味香濃柔軟,配上西班牙紅蝦,爆醬魚春增加口感,加WASABI、芒果檸檬調配醬汁。

Hokkaido Scallop
不加油煎帶子,上面用火槍燒,兩面唔同口感,配上黑色墨魚醬及泰式醬汁,白露筍粒,
有多種不同風味,感受到廚師想帶出既構思。

72hrs beef short ribs
有剛好油脂,筋位,口感柔軟而且肉味強烈,有奶香味既薯蓉在底、配濃縮牛肉汁, 白露筍、沾醬同唔沾醬係兩種唔同感受, 感覺主廚將將依份牛肉調制到有靈魂、有生命,配埋2011年南FLY紅酒,食用完肉香酒香在口中揮之不去。

甜品
白露筍蛋糕配上蘆筍加新鮮草莓調配既泡泡,蛋糕好鬆軟又唔會太甜, 泡泡配落整個蛋糕保持清新又唔會太單調既感覺
2022-04-26 293 瀏覽
不知不覺間來到最後一個長假期,當然要好好享樂,善待自己啦~ 假期第一天就相約好閨密到銅鑼灣一間fusion私房菜吃午餐,為這個長假帶來序幕 Flavours of Spring Set Lunch $168起(Options add-one & upgrade 另外收費)Homemade Desserts & Coffee/ Tea Upgrade $48(會員價)手工麵包配自製風味牛油經理先為我們送上每天製作的手工麵包,保證新鮮,暖暖的麵包味道一流,配上同樣自製的風味牛油,入口幼滑柔軟,味道互相平衡得很好,單吃也同樣出色,讓人想encore!是日沙律沙律菜每日由廚師親自到菜市場揀選,加上特調醬汁,清爽不苦澀,而且份量比外邊吃到的還要多!是日餐湯這天餐湯是龍蝦湯,一端上檯就散發出濃郁的香氣,入口既鮮又香甜;本應感到膩口的味道,但廚師非常聰明的加入檸檬跟牛油果蓉,拌勻以後令湯頭清爽不少,實在要一讚~冬蔭牛尾米粒麵荷蘭脆炸豬手拆肉終於來到主菜了,先說冬蔭牛尾米粒麵,顧名思義就是以冬蔭功醬汁一同烹煮牛尾、蔬菜及較少見的米粒麵(意粉的一種),入口先嚐到冬蔭功的酸辣香但不太濃烈,味道後半部因蔬菜

手工麵包配自製風味牛油

是日沙律

是日餐湯

冬蔭牛尾米粒麵
荷蘭脆炸豬手拆肉
終於來到主菜了,先說冬蔭牛尾米粒麵,顧名思義就是以冬蔭功醬汁一同烹煮牛尾、蔬菜及較少見的米粒麵(意粉的一種),入口先嚐到冬蔭功的酸辣香但不太濃烈,味道後半部因蔬菜的甜味變成有點像羅宋湯的味道,非常有趣;牛尾炆到腍身但仍保持口感,新鮮的蔬菜吸收了醬汁變得更鮮甜!第一次嘗試米粒麵,有點像吃risotto 但入口更彈牙好味~ 整道菜的味道搭配得非常好!
而另一款脆炸豬手拆肉,是不折不扣的心機菜,先是由廚師把豬手拆成肉絲,調味後再油炸至脆口~ 要讚賞廚師非常細心,不用客人拆骨就能吃到整份豬手肉;而伴隨的是清新爽口的泰式木瓜絲沙律,令油膩感減低~

是日甜品及升級飲品
這次我們吃到的是自家製泡芙!這個甜品是由經理親自製作,泡芙的忌廉打得幼滑而且不太甜,好吃~ 飲品就選了普通的熱latte,不過最畫龍點睛的是店家提供質量非常高,在香港不常見的一種肉桂粉,客人可按喜好的添加,的確這個肉桂粉香而不俗套,帶果仁香而不嗆喉,非常討厭肉桂的我第一次感受到肉桂的味道!絕對令平凡的latte變得不一樣~ 隨送一塊鬆香曲奇配咖啡飲用,又為我們送上冷泡玫瑰烏龍茶,色澤清澈透亮,清幽回甘不苦澀,為這餐帶來非常圓滿的總結

店家是一間以小型私人會所招待的高級私房菜,置於銅鑼灣的一橦舊樓內,地點隱蔽但私隱度高;餐廳雖然不大,不過中西合璧的佈置十分典雅
復活假期間仍未回復晚市,故此這次來吃是升級的午市套餐,款式不算多但菜色都很有風味,餐湯麵包沙律主菜甜點跟餐飲都齊備;菜單而且不時更換菜色,令客人每次來到都有驚喜新鮮感
來自印尼峇里島的主廚出身著名世界級連鎖酒店食肆,以法國菜的烹飪手法,結合嚴選的新鮮食材,創作出融入家鄉特色的fusion法國菜,別具巧思;加上服務非常到位,每道菜都有細心講解,讓客人更能感受到主廚的用心,也有機會跟主廚交流,絕對是一次非常出色的進餐體驗
2022-04-15
2022-04-24 199 瀏覽
出咗消費券之後,大家有冇諗住帶另一半食好野😎小編就有間餐廳可以推介俾大家,喺銅鑼灣鬧市嗰度有一間私房菜,主打係法國x峇里嘅fusion fine dining ,廚師都係由嚟嘅峇里嚟嘅,而且佢哋係open kitchen,可以睇到廚師點樣去做每一道菜,而且有更多互動交流,令依餐飯生息左唔少😎,而且本身餐廳個位都唔係好多,變咗其實職員都好細心照顧每一個客人嘅需要,令到依餐飯唔覺唔覺食咗四個鐘😛今次fine dining 會有6 course:開始之前會有個開胃小食:酸橘汁醃魚:酸橘汁好開胃,而且夾住醃魚,最後仲有啲紅棗喺個底,食落好有層次😋1st course: 蕃茄醬配布拉塔芝士低溫煮小蕃茄,小蕃茄冇皮,再配上pesto sauce 同burata cheese ,最特別嘅係職員話沙律係要用筷子食,會更加有風味,而且佢哋採用嘅係水晶筷子🥢,睇得出佢哋係餐具上面都有唔同嘅配搭😎2nd course: 我愛螃蟹其實佢係一個蟹湯,好濃郁嘅蟹味,而且碗湯仲有三種飲法,有三種唔同嘅感受,而且飲落去唔會有好,嘅感覺,有淡淡嘅檸檬味,係個湯裏面,好特別🙃3rd course: 煎扇貝配綠色南津醬職員
出咗消費券之後,大家有冇諗住帶另一半食好野😎

今次fine dining 會有6 course:

1st course: 蕃茄醬配布拉塔芝士

2nd course: 我愛螃蟹

3rd course: 煎扇貝配綠色南津醬
職員介紹先會係由日本嚟嘅,而且係用火槍燒熟佢,所以上碟個時唔會有好多油嘅現象,再配上東南亞味醬,呢道菜大廚首先會用火槍燒熱左隻碟,再將帶子放上去同擺設

4th course: 鴨意大利燴飯
大廚用慢煮嘅方式係主義鴨胸,鴨胸好軟熟,而且肉質好滑,再配上黃咖喱嘅risotto,簡直係Perfect match

5th course: 椰殼熏肉眼
呢度菜呢有視覺上嘅享受,大廚會將個椰殼同埋牛扒攞出嚟,然後用火槍燒下個椰殼,燒個時會有淡淡椰子味 ,然後帶出再會喺我哋面前切開個扒,肉眼扒雖然佢冇問我地幾多成熟,但係都唔會話太熟,而且肉質好嫩滑,好重牛味,口感好豐富

最後,就會有個甜品作為總結,係香蕉薄餅配雲呢拿雪糕,薄餅係採用台灣手抓餅,所以好薄身,夾住好多香蕉喺裏面,再配上自家製雲呢拿雪糕🍦,一啖雪糕加薄餅,作為成餐飯嘅總結最好不過😊

整體來講,依一次用餐體驗都好完美,由於open kitchen ,所以令到職員同客人嘅互動多咗,所以令到成餐飯唔經唔覺就會覺得好快,而且大廚每上一道菜,都會走出嚟問客人可以想得未,喺香港唔係話好多餐廳可以做到,小編覺得大事大節都可以帶另一半,朋友門或者屋企人嚟依間餐廳慶祝,而且本身位置唔係好多,感覺好似就包咗個場🙆🏻‍♀️