2019-10-04 633 浏览
之前見網上有人介紹過呢間新開嘅浙江菜餐廳,今日終於約齊人去開餐啦😊😊我地一行6個人,所以可以叫多幾款食物🥰🥰上到2樓見餐廳門口好靚入到餐廳,發現裝修好有情調,雖然我地坐大廳,但間格寬敞而且私隱度高,攞放兩側的餐枱,每張枱都有半身高嘅屏風分隔開😄香油馬蘭頭:擺盆好精美,馬蘭頭切得好幼細,每粒都細細粒,但又唔會細到變成菜蓉,真係好刀功👍🏻麻油味香,而且當中混和左豆乾,所以好有口感😋招牌老鴨湯:老鴨湯用一鍋上,我哋每人飲咗兩碗大湯碗😋😋好好味嘅老火湯啊🤭雖然係老鴨湯,但一啲都唔肥,仲一滴油都搵唔到,味道同口感都好清新,😍當中仲有竹葉、大量嘅鮮筍乾,真係無味精湯㗎,相信鹹味應該係來自金華火腿,因為成煲湯入邊有好大量嘅金華火腿。新鮮老鴨肉煲完湯一啲都唔鞋、唔韌,仲鬼咁嫩滑添,可想而知餐廳對食材有幾高要求😏老鴨同金華火腿味絕配,大家都對呢煲湯讚不絕口😋😋西湖桂花藕:呢碟餸又係一碟精美嘅手工葉。桂花蓮藕香甜軟糯,配埋中間嘅糯米,味道又香又清新,令人忍唔住一件接一件咁食😂杭州東坡肉:東坡肉相信大家都唔會唔識,但要整得好食一啲都唔簡單,因為佢係用豬腩肉煮成,會有好多肥肉,所以一煮得唔好就會好肥膩😣今次呢

上到2樓見餐廳門口好靚

杭州東坡肉:東坡肉相信大家都唔會唔識,但要整得好食一啲都唔簡單,因為佢係用豬腩肉煮成,會有好多肥肉,所以一煮得唔好就會好肥膩😣今次呢碟東坡肉煮得入味之餘,仲一啲都無肥膩感,食落只係感覺到成口嘅骨膠原,而唔係肥膏😆😆

江南鹹雞:雖然話係鹹雞,但鹹味剛剛好,完全唔會遮蓋左雞肉嘅味道,肉嫩之餘,外皮香脆🤤

龍井手剝野生河蝦仁:見到蝦仁細細粒,擔心唔好食。點知原來佢細細粒但味道勁鮮甜,仲好彈牙、爽口添,配埋龍井葉感覺好清新

杭州燻魚:以前都有食過燻魚,但係呢度真係好好味,味道就不在話下,仲要煮得得好香脆。配埋炸到脆嘅薑絲,味道更清新👍🏻

杭椒目魚絲:杭椒,我係第一次食。外型好似四季豆,但係原來辣辣地,好特別。當中仲有爽口嘅魷魚絲同少量嘅爽脆嘅淮山片

蝦肉小籠:上海菜又點少得小籠包😆我哋叫呢個蝦肉小籠包,皮薄餡靚,細細件但係味道好味呀,咬開仲有湯汁㗎🤤

酒釀丸子:勁勁勁勁推介👍🏻👍🏻👍🏻因為真係好好味😋酒釀丸子其實每一間上海菜餐館都會有得食,但係好味嘅酒釀就係要遇,因為酒釀係呢味甜品嘅靈魂😍😍😍😍😍

腐皮炒菜:好好味,尤其腐皮豆味好香濃,正!

成餐飯大家都食得好驚喜又滿足,尤其是對個甜品,我地個個都讚🤗🤗🤗
2019-09-30
2019-10-04 531 浏览
「張生記」—中國著名餐飲業的品牌,曾經獲得「杭州餐飲業名店」、「中華餐飲業名店」和「國際餐飲業名店」等多項殊榮,國內大約有十多間的分店,香港貴為美食天堂又點會無呢?杭州菜的以精細、清秀、雋美,清鮮、爽嫩、精緻、醇和等優點在全個菜單中表露無遺,令人回味無窮。每間店鋪都會有招牌菜式,張生記則有老鴨煲,曾經試過一天內沽清,成為一時佳話。餐廳門外氣派十足,自動門以時尚並夾有中式的裝潢,頗為特別。入內相當優雅,並有卡位或廂房完全置身於寧靜又舒適的空間。張生記的招牌菜大多以杭州菜為主,以精緻及色香為主。靈隱寺素燒鵝 $108主菜前都會有小食或涼伴菜式、中式素燒鵝以腐皮夾有冬菇絲及蔬菜絲,頂層的香蔥,可感豐富,素食者定必喜歡。涼拌黑木耳 $98木耳本為無味之作,但是經過師傅的巧手製作立即變得美味。利用入辣椒末、蒜末、薑末等帶有開胃,黑木耳益氣補腦、潤肺生津、滋陰養胃,不錯的前菜之一。張生記老鴨煲 $1080 能夠成為招牌菜定必有過人之處,熱騰騰砂鍋煨燉四個小時以上製成,湯汁濃而不膩,鴨肉酥而不爛。份量十足以老鴨、筍乾、上等金華火腿等,足夠6-8位的份量。每確湯並沒有半點油膩,老火湯水在場愛好湯水的友

及色香為主。

靈隱寺素燒鵝 $108

涼拌黑木耳 $98

張生記老鴨煲 $1080
能夠成為招牌菜定必有過人之處,熱騰騰砂鍋煨燉四個小時以上製成,湯汁濃而不膩,鴨肉酥而不爛。份量十足以老鴨、筍乾、上等金華火腿等,足夠6-8位的份量。每確湯並沒有半點油膩,老火湯水在場愛好湯水的友人不斷添加,難怪成為招牌菜式。

杭州東坡肉 $126
久違了的東坡肉,一盅一方五花肉,酒香撲鼻,肉皮燉得如漆似膠。秘製的醬汁相當濃郁,而且肥瘦的比例恰到好處,厚切的脂肪入口即溶,連同刈包同吃減其膩度。

蝦爆鱔 $238
手工菜之一蝦爆鱔,炸漿包著鱔炸至金黃色脆,份量十足每件都會有醬汁伴勻,甜酸的醬汁令人胃口大開。以「蝦爆鱔」為名,鱔中會有蝦仔的出現,猶如盡龍點睛,相當吸引。

黃橋燒餅 $68
杭州菜有名小吃「黃橋燒餅」,熱騰騰咬一口時酥可口,內裡的韭菜餡料飽滿也爽脆,燒餅的口感能做到不油膩,可見上乘之作。喜歡其表層撒上熟芝麻富有口感,令人回味無窮。

杭州燻魚 $188
曾經吃過不同的燻魚,估不到張生記確實有驚喜。大多的燻魚都以冷食為主,但師傅改良至熱食,利用草魚魚腩製作煎炸後燻,能夠做到香口惹味。

龍井手剝野生河蝦仁 $388
以茶道的器皿盛載龍井蝦仁奉客,炒製的蝦仁鮮脆可口,茶葉的清香和醇厚的上湯包裹著蝦仁,茶葉的香、上湯的醇、蝦仁的脆,三者相互輝映。

蔥油拌麵 $158
家常菜式又飽肚又代表到杭州菜—蔥油拌麵 ,簡簡單單的香蔥、醋、油香等便能夠製作出平凡的美味。麵條與香蔥帶有嚼勁富口感,唯獨份量太少,如果來多一點會更好。

整體而言,「張生記」的食物的確有信心保證。不過定格確實高昂,難怪成為名人食堂。
2019-09-19
  • 杭州東坡肉
  • 龍井手剝野生河蝦仁
  • 蝦爆鱔
  • 杭州燻魚
  • 老鴨煲
2019-10-03 423 浏览
如果你有到過杭州旅遊,一定不會對”張生記”感到陌生。作為杭州的招牌之一,張生記也曾在香港開方店。可惜遇上沙士,生不逢時。今次再開香港分店,為確保質素,由總店派大師傅過去,招牌老鴨煲的鴨子也從杭州空運過去。張生記單是門面已經氣派十足,自動門感覺更高尚。餐廳環境優雅,更設有廂房,私人飯局亦可。張生記的中菜貴精不貴多,款式未算多不勝數,但杭州的招牌菜都有。張生記老鴨煲 ($1080) 6-8位用老鴨煲絕對是餐廳的招牌菜,用料十足,湯中滿載老鴨,火朣,笋乾等食材。巨型的砂窩,源源不絕的湯,但湯的濃香味不減,而且湯夠熱,入口散發醇厚鴨香。杭州燻魚 ($188)張生記的燻魚非其他餐廳可比,燻魚加上惹味醬汁,酥炸口感令人食不停口,香脆魚皮更是一試難忘。蝦爆鱔 ($238)炸漿包住脆鱔配以蝦仁畫龍點睛。炸鱔的虛理出色,外脆內軟,少甜的醬汁非常開胃。杭州東坡肉 ($126 per person)東坡肉以秘製醬汁滷製,肥瘦肉剛好的完美比例。厚厚的脂肪入口即化,散發濃厚甜香,配合軟熟的蝴蝶夾包一起吃就不會有膩的感覺。黃橋燒餅 ($68)燒餅煎得好乾身,唔會一夾起就有好油膩嘅感覺,中間的餡料有大量香蔥,香而不
如果你有到過杭州旅遊,一定不會對”張生記”感到陌生。

張生記單是門面已經氣派十足,自動門感覺更高尚。

餐廳環境優雅,更設有廂房,私人飯局亦可。

張生記老鴨煲 ($1080) 6-8位用

杭州燻魚 ($188)

蝦爆鱔 ($238)

杭州東坡肉 ($126 per person)

黃橋燒餅 ($68)
燒餅煎得好乾身,唔會一夾起就有好油膩嘅感覺,中間的餡料有大量香蔥,香而不膩。

龍井手剝野生河蝦仁 ($388)
野生河蝦仁爽口彈牙,簡而清的龍井最能帶出河蝦的鮮味。

張生記以高級中菜作定位,價錢未必平易近人,但出品絕對有質素。
  • 蝦爆鱔
  • 杭州燻魚
杭州張生記响中國出名嘅食肆,之前張生記接受帝苑酒店帝苑軒邀請黎香港作短期營業獻藝,當時我無去試到。😢😢 機會總會黎臨,張生記又再重臨香江,今次於銅鑼灣開店,一收到消息,即刻同家人約好一齊去喇😁😁。香油馬蘭頭:一道清涼爽口嘅上海/杭州前菜,賣相好靚,好工整。它的美味來自於馬蘭嫩葉清脆的甜菜味加上豆乾屑軟嫩豆香味與混在其中的麻油香,一道必點嘅前菜。👍🏻👍🏻招牌老鴨煲:要講必食的招牌菜式,一定是為張生記省靚招牌的張生記招牌老鴨煲,據我所知杭州張生記曾試過一日內賣出六百多煲,成為一時佳話。🤔🤔 店員為我哋介紹,老鴨煲精選成年老鴨、筍乾、上等金華火腿等,用砂鍋文火煨燉四個小時以上。湯汁濃而不膩,亦唔會有鴨酥味,配上鴨肉同勁多嘅筍乾,依個招牌老鴨煲確係頂瓜瓜。👍🏻👍🏻西湖桂花藕:之前睇過雜誌,西湖桂花藕都係推介菜式。蓮藕片釀入咗糯米飯,再用桂花蜜煮成,入口甜而不膩,好好食😋😋。杭州東坡肉:除了老鴨煲,佢哋嘅東坡肉都十分精彩,一盅一方五花肉,香味撲鼻,肉皮燉得如漆似膠,配埋軟熟嘅夾包,再加埋啲汁,超正😻😻,食落完全唔覺得肥膩。在座屋企人平時飲食都盡量少食好似東坡肉依類型嘅食物,但依份東坡肉一上枱,轉

招牌老鴨煲

西湖桂花藕

杭州東坡肉:除了老鴨煲,佢哋嘅東坡肉都十分精彩,一盅一方五花肉,香味撲鼻,肉皮燉得如漆似膠,配埋軟熟嘅夾包,再加埋啲汁,超正😻😻,食落完全唔覺得肥膩。在座屋企人平時飲食都盡量少食好似東坡肉依類型嘅食物,但依份東坡肉一上枱,轉頭就全部報銷。😅😅
杭州東坡肉

龍井手剝野生河蝦仁:「龍井蝦仁」是用河蝦及清香的龍井茶烹製而成的杭州名菜。張生記嘅龍井蝦仁,滲透住淡淡龍井清香,蝦仁食得出好新鮮嘅味道,既爽滑又彈牙。😌😌
龍井手剝野生河蝦仁

杭州燻魚:傳統燻魚涼菜,魚炸得連皮都脆卜卜,魚肉不腥不乾,香口惹味 🤤🤤。
杭州燻魚

江南鹹雞:皮脆肉嫩,雞肉好滑好香。雖然唔稱得上係咩特別菜式,但我覺得張生記處理得好好。👍🏻👍🏻
江南鹹雞

杭椒目魚絲:唔知係咪取其楷音,目魚其實係講緊墨魚🦑🦑。墨魚好鮮甜彈牙。依道菜最特別反而係杭椒,杭椒有啲辣,有啲又唔辣,好似玩緊抽獎遊戲。🤣🤣
杭椒目魚絲

蝦肉小籠:佢唔係普通嘅小籠包,肉餡係豬肉同蝦肉混合。小籠包餡韌湯甜,口感爽脆,鮮味十足。😊😊
蝦肉小籠

酒釀丸子:張生記嘅酒釀丸子真係值得一食。一啖入口,即刻品嘗到張生記用上了靚嘅酒醩,酒香味同過往食過嘅酒釀丸子有過之而無不及,張生記係我食過最香酒味嘅酒釀丸子。😍😍 除咗酒香之外,甜湯仲滲出淡淡嘅桂花香。另外,張生記用嘅丸子,唔係普普通通無餡嘅糯米粉粒,而係實實在在,有餡嘅迷你湯丸仔。湯丸仔皮好煙韌,餡料我就食到黑芝麻同花生兩種。😋😋
酒釀丸子

後記:張生記店員服務態度好好,好周到。店內環境都好清靜優雅。而佢哋自家製嘅XO醬都好香,又好夠辣味。
XO醬
茶方面,張生記都有唔少選擇,我哋就揀咗西湖龍井同桐鄉胎菊皇。其實仲有一道菜無為大家介紹,因為我唔記得叫咩名喇。😅😅雖然係好普普通通嘅腐皮炒菜,但張生記都煮得好好食。😄😄
招牌老鴨煲
江南鹹雞
XO醬
2019-09-26 124 浏览
今日嚟到銅鑼灣,約咗一班舊同學食飯,今次就揀咗依間張生記黎食飯。餐廳嘅環境幾別緻,睇得出老闆對餐廳係有要求的。先黎既有西湖桂花藕,些此菜本為凍既,但係餐廳將佢加以改良,改成暖既,令到桂花藕更冧更香。桂花藕入面釀左糯米,糯米令到整道菜更有口感更有層次。整體而言,呢道菜帶微甜,作為暖胃菜絕對一流。香油馬蘭頭則是第二道前菜。餐廳採用左野生馬蘭頭,再加上麻油,令到入口先帶麻香,之後再品嚐出馬蘭頭既甘甜。杭州燻魚使用左鯇魚腩黎製作,醬汁帶酸甜,外皮香脆,魚肉滑得黎帶口感,呢道杭州燻魚被完美演繹出來。湯水方面我地就叫左個張生記老鴨煲(半份)。餐廳職員同我地介紹依道菜嘅時候,提及過呢隻鴨已經養咗五百幾日,骨頭比我哋正常食到嘅鴨硬,而且滋陰補身,營養價值十足。秘製雙拼則是墨魚腸拼魚片。墨魚腸呈墨汁色,食落都幾有墨魚味。魚片則有別於一般既魚片,呢個魚片相對冇咁爽,口感上反而有啲似墨魚丸,個人非常喜歡。另外餐廳奉上咗米醋比我地點黎食,豐富左味道上嘅層次。剁椒蒸千島湖野生大魚尾可以話係其中一個最出色嘅菜式。餐廳透露呢條魚必須喺20度嘅水溫生長七年先可以達到此大小。呢條魚尾含豐富嘅膠原蛋白同埋氨基酸,食落魚肉
西糊桂花藕

張生記老鴨煲

秘制雙拼

剁椒蒸千島湖野生大魚尾

剁椒蒸千島湖野生大魚尾可以話係其中一個最出色嘅菜式。餐廳透露呢條魚必須喺20度嘅水溫生長七年先可以達到此大小。呢條魚尾含豐富嘅膠原蛋白同埋氨基酸,食落魚肉好滑好有魚味,剁椒雖然香辣搶味,但就冇喧賓奪主!
龍井手剝野生河蝦仁

龍井手剝野生河蝦仁就採用左杭州淡水蝦,味道清甜,口感爽,非常不錯。
杭州東坡肉

杭州東坡肉則用左新鮮豬肉黎製作,餐廳表示佢地既東坡肉羶而不膩,夾住蝴蝶夾黎食更增加左口感上嘅層次,既冇肥膩嘅感覺,肉味又更突出。
杭椒目魚絲

杭椒目魚絲既辣椒有辣有唔辣,食每一隻都好刺激,好似抽獎咁樣。炒既時候餐廳加左鹹酸菜,又名倒督菜,為菜式增加左不少風味。
蝦爆鱔

蝦爆鱔炸得十分鬆脆,鱔肉肉質有口感,有魚香,而且份量好大。
龍蝦湯脆米泡飯

最後龍蝦湯脆米泡飯作為成餐飯既結尾非常圓滿。龍蝦湯十分濃郁,再配上芝麻同埋葱粒,然後再加上脆米,無論口感同味道都層次十分豐富。

總括而言,今餐非常之豐富,環境亦都舒適,服務更是一流,絕對值得大家一試!
西糊桂花藕
張生記老鴨煲
秘制雙拼
剁椒蒸千島湖野生大魚尾
龍蝦湯脆米泡飯
2019-09-26 293 浏览
張生記係一間嚟自上海杭州嘅過江龍餐廳 價格定位係屬於高價 餐廳非常重視食物嘅質素同埋環境 廚房大廚係由上海杭州親自過嚟 菜式有特色之餘 由味道同賣相都深深感受到餐廳對食物嘅誠意✨香油馬蘭頭($128)香油馬蘭頭係杭州嘅特色前菜,香港應該冇咩地方可以食到 馬蘭頭好有清新嘅感覺 餐廳壓成圓柱體嘅形狀 外觀非常得意✨西湖桂花藕($108)西湖桂花樓顧名思義就係有關蓮藕嘅菜式 菜式就係用上糯米釀入蓮藕中 在裹住一塵桂花醬汁上面沈上金箔 令到賣相閃令令 非常有氣派✨張生記老鴨煲($688)聽講老鴨煲係呢間餐廳必食食物 聽餐廳侍應講入面嘅老鴨係用上500幾日大嘅鴨來做 所以係非常珍貴 我食嘅時候都感覺到隻鴨鴨味非常濃郁 再配上金華火腿等等嘅配料成個湯簡直係一絕✨剁椒蒸千島湖野生大魚尾($780)另一份期待已久嘅主菜就係千島湖野生大魚尾侍應嘅介紹 就係話呢條魚係生活於千島湖深水20米 有豐富嘅氨基酸菜式嘅烹調亦都充滿杭州傳統特色係用所為數不少嘅剁椒 魚肉多肉少骨製造出一道精美嘅菜式 每一個食完人都話物有所值✨杭州東坡肉配蝴蝶夾($126)有留意歷史嘅話都知道東坡肉係杭州嘅一味出名嘅小菜 我同朋友當然

✨香油馬蘭頭($128)

✨西湖桂花藕($108)

✨張生記老鴨煲($688)

✨剁椒蒸千島湖野生大魚尾($780)
另一份期待已久嘅主菜就係千島湖野生大魚尾侍應嘅介紹

✨杭州東坡肉配蝴蝶夾($126)
有留意歷史嘅話都知道東坡肉係杭州嘅一味出名嘅小菜 我同朋友當然要試試佢呢一個東坡肉同平常嘅有咩唔同 一食落去就覺得東坡肉肥而不膩啲肥膏一入口就入口即溶 一個字正!

✨蝦爆鱔($238)
呢個係我非常欣賞嘅一道小菜首先爆香咗啲白鱔肉再拎去油鍋酥炸 最後喺上面淋上甜甜地嘅芡汁非常好味10分推介

食完呢一餐咁豐富嘅中餐簡直令我對杭州有唔同嘅見解 感受到中華民族嘅強大祖國食物嘅威力

2019-09-16
  • 剁椒蒸千島湖野生大魚尾
  • 張生記老鴨煲
  • 杭州東坡肉
2019-09-23 66 浏览
準備中秋節就當然要帶屋企人食餐好~所以今日就選擇左間新開食杭州菜的「張生記」👏🏻👏🏻地點距離地鐵站不太遠,所以都非常方便 ❤ 餐廳環境舒適並寧靜,好適合家庭聚會/工作傾生意來🤭話說枱面有碟醬料是XO醬,大家可以一試,夠惹味又不會好辣不講太多,開始介紹食物:撈汁海蜇頭海蜇是較厚身和爽口,但不是太多地方有,所以見到就當然要試🧐味道酸酸辣辣非常開胃,用來做前菜一流,份量都足夠我們秘製雙拼分別係墨魚腸+自家制魚餅👀兩者都帶有鮮味,而且一食就知道絕對自家製,並非平時中菜廳食到的貨色西湖桂花藕有別於平時食既蓮藕,因為這個菜式是甜的,當中釀了糯米使口感更為煙韌,再加上淡淡桂花香,豐富了味道👏🏻張生記老鴨煲💯味道非常鮮甜濃郁,而且當中有老鴨,金華火腿及很多筍絲作配料,感覺很足料‼家燒野生鯧魚年糕份量非常充足,而且味道亦夠哂惹味🤩魚肉夠滑嫩之餘不會好多骨淡淡都係肉好,適合一家大細食👍🏻👍🏻杭州燻魚杭州菜必食之選😋外脆內軟,魚肉亦都夠嫩滑,不算太多骨,然而味道亦夠香濃杭州東坡肉配蝴蝶夾東坡肉肥瘦適中,最重要是不會好膩貼心店員會幫我們分開成幾件,再配蝴蝶夾一齊吃,可中和到東坡肉的油膩感🥢捨得如果以為係一碟普

🤭話說枱面有碟醬料是XO醬,大家可以一試,夠惹味又不會好辣

不講太多,開始介紹食物:

撈汁海蜇頭

秘製雙拼

張生記老鴨煲💯

家燒野生鯧魚年糕

杭州東坡肉配蝴蝶夾

捨得
如果以為係一碟普通既炒菜就大錯特錯💁🏻‍♀菜如其名,係去除了小棠菜外面既菜葉,只留下中心菜莖最鮮嫩部分,非常珍貴,個個都爭住食👀

杭椒目魚絲
杭椒會帶少少辣味,再配上鮮味十足的目魚絲,真係男女老幼都岩食👵🏻👶🏻

蔥油拌麵
明明已經好飽,但嗅到香味又見到好似好正,所以又再食下先😌比起平時出面食到的不算太油膩,麵質亦都帶點韌度口感,不會太軟/硬

酒釀丸子
鹹鹹的酒香,再配上甜甜的丸子,為這餐作個完美句號❤

值得一讚:店員服務非常貼心,會關注客人需要同時態度亦好有禮貌👍🏻當然味道最重要,所以整體來講其實餐廳性價比都頗為高分🤤
2019-08-31
2019-09-23 73 浏览
要喺香港食杭州菜當然有好多選擇,但講到代表性,其中一間當然就是張新記,這間知名杭州餐廳,不論服務、食物水準都相當優質。今晚有幸可以同朋友一齊嚟食到呢間餐廳真係相當難得。餐牌內有相當多款有名嘅杭州菜式選擇。靈隱寺素燒鵝 ($108)先來前菜小食,這個菜式賣相十分精緻,內裏更有多種蔬菜絲配上腐皮,層次相當豐富。張生記老鴨煲 ($1080)必點招牌菜,老鴨肉肉厚質嫩,加上爽脆鮮甜嘅竹筍以及上等金華火腿令到燉湯鮮味提升,每到每一啖湯汁都相當清甜,真係好正。蝦爆鱔 ($238)老實講以這個價錢食到這個菜式真係好抵,而且真係做到外亂內嫩,口感酥脆,肉質嫩滑。蔥油拌麵 ($158)這個麵條看似平平無奇,但味道亦很出色,特別喜歡他的蔥油相當香,一試難忘。黃橋燒餅 ($68)這個亦是其中一個喜歡的菜式,燒餅皮薄餡靚,那裏更加有豐富嘅韭菜,不錯。杭州燻魚 ($188)菜式分量亦相當多,而且肉質嫩滑,再夾雜着淡淡的燻香,相當有杭州風味。
要喺香港食杭州菜當然有好多選擇,
但講到代表性,其中一間當然就是張新記,
這間知名杭州餐廳,不論服務、食物水準都相當優質。

今晚有幸可以同朋友一齊嚟食到呢間餐廳真係相當難得。

餐牌內有相當多款有名嘅杭州菜式選擇。

靈隱寺素燒鵝 ($108)
先來前菜小食,這個菜式賣相十分精緻,
內裏更有多種蔬菜絲配上腐皮,層次相當豐富。

張生記老鴨煲 ($1080)
必點招牌菜,老鴨肉肉厚質嫩,
加上爽脆鮮甜嘅竹筍以及
上等金華火腿令到燉湯鮮味提升,
每到每一啖湯汁都相當清甜,真係好正。
蝦爆鱔 ($238)
老實講以這個價錢食到這個菜式真係好抵,
而且真係做到外亂內嫩,口感酥脆,肉質嫩滑。
蔥油拌麵 ($158)
這個麵條看似平平無奇,但味道亦很出色,
特別喜歡他的蔥油相當香,一試難忘。
黃橋燒餅 ($68)
這個亦是其中一個喜歡的菜式,
燒餅皮薄餡靚,那裏更加有豐富嘅韭菜,不錯。
杭州燻魚 ($188)
菜式分量亦相當多,而且肉質嫩滑,
再夾雜着淡淡的燻香,相當有杭州風味。
2019-09-23 86 浏览
臨近中秋節,同屋企人去咗食飯慶祝節日,今次去咗銅鑼灣嘅張生記,都好旺場,好多人包咗VIP房,而我哋就喺大廳坐,環境好大坐得寛敞。杭州東坡肉$252,東坡肉好多肥膏,入口即融,超好食,十分邪惡,可以加埋個包一齊食。蝦爆膳$238,蝦細細粒,重點要放喺嗰個爆膳,炸得好乾身,唔會太多炸粉,加埋啲酸酸甜甜醬汁,好味。魚麵筋豆麵$238,第一次食豆面,口感就好似粗身嘅韓式粉絲,用好多醬去炒,比較杰身,第一次食覺得幾特別,裏面仲有花膠同埋魚麵筋。家燒娃娃菜 $158,菜娃娃菜其貌不揚,唔好睇佢好似冇乜特別,但係食落好甜好新鮮嘅菜。

2019-09-12
2019-09-21 75 浏览
今日同好姊妹們敘舊 姊妹很喜歡吃杭州上海菜 之前喺上海已經食過呢一間張生記 那時候已覺得菜式做得相當不錯 知道後來張新記在香港開張 立刻拉了我們去試餐廳位於銅鑼灣利園附近 由地鐵站過去不過大概5分鐘左右 非常方便一入去覺得氣派十足 大門打開後別有洞天 裝修得富麗堂皇 有廂房有卡位 私隱度十足 我們六人被安排坐在一圓枱 枱與枱之間非常大的空隙 大聲說話也不怕別人聽見 空間感十足我們一行六人點了很多菜式 其中值得推薦的有張生記老鴨煲 $1080一煲大概可分六至八人喝 非常非常足料 有香荀 金華火腿 原隻鴨子 煲了幾個小時熬製而成 鮮味十足 我哋每個人都飲咗幾碗 實在是這間店舖的top 1 必叫項目!杭州燻魚 $188一客大概有10多件 熏魚肉質爽滑 配上濃郁醬汁 引不住吃了很多蝦肉小籠包 $108一客六隻 皮薄餡靚 新鮮出爐 咬下去 湯汁滿瀉 非常滿足 捨得 $188這個是我姊妹叫的 一開始也不知道是什麼東西 上菜的時候看見原來只剩下小菜菜芯最鮮嫩的部份 只提供最上等最好的東西給客人 其他則要捨得被拋棄 吃下去真的鮮嫩無比 甜品我們則是叫了酒釀丸子 淡淡的桂花味加糯米糖水 再加上酒味的催化
今日同好姊妹們敘舊
姊妹很喜歡吃杭州上海菜
知道後來張新記在香港開張 立刻拉了我們去試

一入去覺得氣派十足 大門打開後別有洞天 裝修得富麗堂皇
有廂房有卡位 私隱度十足

我們一行六人點了很多菜式 其中值得推薦的有
張生記老鴨煲 $1080

一煲大概可分六至八人喝 非常非常足料
實在是這間店舖的top 1 必叫項目!

杭州燻魚 $188

加上一粒粒芝麻小丸子 一餐非常完美的句號

我們吃了大概三個多小時
這兒要大贊一下侍應態度非常好
頻密地幫我們換碟和倒水 有求必應

是日其中一位姊妹生日 侍應用銀色盤把蛋糕裝上 切蛋糕時把生日快樂牌給她

老鴨湯吃不完還剩下一點要打包 侍應把載着湯的碗用保鮮紙重重包着 以免流出
處處細節位可見到侍應的細心

這餐飯真是吃得開心又滿足 極力推薦給大家!
2019-09-20 386 浏览
今晚和三位朋友喺呢度傾吓計減吓壓,我俾咗幾間餐廳飯店比佢哋揀,佢哋想試吓呢間!其實我幫襯過一次,杭州老鴨湯最掂,但係要八個人才能夠享用,所以我哋今次點左簡單的菜式包括:1. 薺菜雲吞 - 雲吞皮是自製的,煮熟左之後好滑溜,不會甩皮甩骨,饀很鮮美,雖然個湯冇乜味,主角是雲吞嘛!2. 杭州目魚絲 - 問個侍應生證實左目魚𢇁原來係墨魚肉𢇁,其他材料有白豆角和青色的尖辣椒,由於白豆角和青辣椒是差不多顏色,食中青辣椒的會辣到跳舞,唔食得辣嗰啲唔好叫呢個菜式,但係對於食得辣的我覺得非常之正,香噴噴,好有鑊氣!不過呢個菜式會多油少少,但係都OK 㗎!3. 杭州片兒川(手打的中式拉麵)- 係湯麵,上次來的時候胡亂的點點中了,既然咁好食就要介紹朋友食啦!個湯都好鮮甜!4. 魚麵筋豆麵 - 豆麵睇落去同埋食落去都有啲似四川的薯粉,半透明的,整碟餸睇落去似砂鍋粉皮魚頭咁嘅顏色,好好食㗎!魚腐雖然唔係勁好味,但係配搭過整個組合之後就非常之好味!5. 蝦爆鱔 - 其實係白鱔肉去咗骨設成一件件用調味咗嘅除將來炸,表面淋了一個濃味少少有少少甜味嘅醬汁,再在上面耍左幾粒河蝦仔,唔油膩,脆卜卜的外層加埋趣卜卜的鱔肉,嘩

5. 蝦爆鱔 - 其實係白鱔肉去咗骨設成一件件用調味咗嘅除將來炸,表面淋了一個濃味少少有少少甜味嘅醬汁,再在上面耍左幾粒河蝦仔,唔油膩,脆卜卜的外層加埋趣卜卜的鱔肉,嘩!好鬼死好味!

話時話,今日送俾我哋食嘅頭盤係長身的深紫色提子,不是上次的車厘茄,非常鮮甜、清新和有益。

每款菜式和湯麵及雲吞都夠四個人食!

仲有,呢度嘅自家製XO醬冇得賣只可以堂食,非常之好味㗎!唔信就試吓啦!

全部都好滿意,手工精細,味道鮮美,不會太鹹太甜或者太油,每位$320。今日經理見我問佢係唔係以前喺銅鑼灣富豪香港酒店地下經營過的那一間張生記同一老闆,後來帶了老闆來見我們say Hello,真是非常感動!

朋友用咗張信用卡埋單九折!
杭州片兒川
自家製XO醬
  • 杭椒目魚𢇁
  • 魚麵筋魚麵
2019-09-19 318 浏览
位於銅鑼灣的張生記,是一間享負盛名的杭州名店。餐廳在1988年在杭州開業,至今有三十多年歷史,主打中國江南名菜,努力精研,現今成為江南菜中的金漆招牌代表哦。張生記實力非凡,曾獲得多項殊榮,例如: 「杭州餐飲業名店」、「國際餐飲業名店」丶「中華餐飲業名店」,食物質素受到各界肯定和推薦哦。香港分店由本港著名設計師 陳德堅 主理,走高雅格調又不久中國古樸風味,設有大廳和廂房,適合一大班朋友相聚談天哦。張生記筍乾老鴨煲 $1080/煲超大一煲招牌名物湯呀! 率先呈上的湯品,美味不已,令我更期待時晩的菜式。招牌菜運用荀乾丶大老鴨丶金華火腿和白蘿蔔熬製,老鴨的肉質已熬至腍嫩,老鴨的鮮美和火腿的甘鹹熬入湯中,湯底為精華所有,我一口氣喝掉四碗呢。靈隱寺素燒鵝 $108長大後喜歡吃中式素菜,素燒鵝是我必點的菜式之一。一片腐皮夾著冬菇絲和蔬菜絲,囗感豐富。蝦爆鱔 $238賣相吸引的 蝦爆鱔,是杭州特色名菜之一。色澤深濃的脆鱔,裏上一層炸漿去炸,炸粉厚薄適中,入囗酥化,鱔肉肥美嫩滑,味道不錯。黃橋燒餅 $68至從吃過一次黃橋燒餅後,對這個點心念念不忘呀。酥化無比的餅皮,用筷子一夾已感到餅皮的酥脆,入囗即化,
位於銅鑼灣的張生記,是一間享負盛名的杭州名店。

張生記實力非凡,曾獲得多項殊榮

張生記筍乾老鴨煲 $1080/煲

靈隱寺素燒鵝 $108

蝦爆鱔 $238

黃橋燒餅 $68

至從吃過一次黃橋燒餅後,對這個點心念念不忘呀。酥化無比的餅皮,用筷子一夾已感到餅皮的酥脆,入囗即化,露出香蔥和韮菜內餡,值得一嚐哦。

蔥油拌麵 $158

向來喜歡吃蔥油拌麵,蔥油的香氣令人無法掋擋呢。這裡的蔥油拌麵的蔥香味不太重,醋香更濃香一些,麵條富有香氣和嚼勁,二至三人分享較為合適。
2019-09-18
2019-09-18 55 浏览
這間餐廳的服務: 殷勤有禮主動。環境就算高級中餐廳的格局。味道方面, 真的很視乎你選了什麼菜,舉例客觀說:老火鴨湯與時魚也不錯,杭州魚蛋也出色。但是桂花蓮藕餅與北方混沌很差亦很難吃....整體價錢偏貴,但基於經理很客氣服務態度非常好,且送了一客甜品杏仁茶,所以感覺還算滿意。
聽聞張生記好久,終於有機會跟友人去品嘗正宗江南菜。香港各地美食都有,然而大部只是不過不失。銅鑼灣店設多間貴賓房,私隱度高,而且環境雅緻清幽,可以和三五知己好好聚舊。我們先點了一些涼盤,有我超愛的馬蘭頭,青香味迴腸十。再來上了個臘鴨舌,好吃不油膩,也不過份濃郁,肥瘦剛好。熱盤不得不提的是手剝野生河蝦仁,小河蝦十分爽口,蝦肉飽滿配個芡汁的確更能帶出鮮味!另一個蝦爆鱔也是一絕,鱔沒有腥味,炸漿適中香脆。張生記的食材打真要讚!我們不好酒,最後點了個菊花糕作結,齒頰生香。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

我們先點了一些涼盤,有我超愛的馬蘭頭,青香味迴腸十。

再來上了個臘鴨舌,好吃不油膩,也不過份濃郁,肥瘦剛好。

我們不好酒,最後點了個菊花糕作結,齒頰生香。

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-09-12
2019-09-16 45 浏览
張生記一個極高尚既中國風食府第一次來張生記,唔知點解覺得佢地既裝修好有去左酒店級既感覺,拎起個餐牌會有人好細心同你講解,例如每道菜式既用料要求,時令菜式,同製作方法等等,對於食客來說十分窩心今次點選了幾個推介的地道菜張生記老鴨湯,初初以為會好咸,點知飲落個感覺係好清甜,鴨味鮮,越飲越想飲捨得,係一個清炒幼苗既菜,d菜食落勁甜爽口,真的超讚荷塘小炒,夠獲氣,香口,用料新鮮,令人回味無窮今次食完之後令我對國菜有另一番感覺,張生記,對於選料,食材,製作方法,十分之有心得,令我每道菜式都好想食,下次一定會再來。
張生記

一個極高尚既中國風食府

今次點選了幾個推介的地道菜

捨得,係一個清炒幼苗既菜,d菜食落勁甜
爽口,真的超讚

荷塘小炒,夠獲氣,香口,用料新鮮,令人回味無窮